Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, заместник-кметовете Добрин Добрев и Мирослав

...
Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, заместник-кметовете Добрин Добрев и Мирослав
Коментари Харесай

Възможностите за подобряване на гражданското участие обсъдиха в Разград

Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, заместник-кметовете Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров участваха в среща с граждани на тематика „ Общината – по-близо до жителите: Какво е направено и какво още следва да се направи ”. Събитието бе проведено от Международния републикански институт(IRI) и Община Разград и е част от дейности от програмата на IRI за справяне с уязвимостите към корупцията на общинско равнище, които се организират през последната година.

На срещата програмният управител на Международния републикански институт за България София Петкова показа проучване, което IRI е направило в 10 български общини на тематика „ Оценка на уязвимостите към корупция на общинско равнище ”. В него за всяка от общините са разказани констатации и рекомендации във връзка с уязвимостите към корупция. Намерението на специалистите от IRI е освен да се идентифицират проблемите и пропуските, а и в разискване с работни групи по места, в които вземат участие представители на локалните управляващи и на цивилен структури, да се предложат и съответни решения. 

Пред участниците в срещата, след които имаше единствено двама жители, въпреки, че срещата бе оповестена по разнообразни информационни канали, бяха показани и част от въпросите и отговорите от проучването. От тяхстана ясно, че около 30% от жителите на общината се интересуват от политически вести и информация, свързани с община Разград, 19% знаят по кое време се организират съвещанията на Общинския съвет, 38% считат, че е евентуално елементарните хора да въздействат на решенията, които се вземат в община, други 38% считат, че не е вероятно, а 24% отхвърлят да отговорят на този въпрос. 

Заместник-кметовете Мирослав Грънчаров и Добрин Добрев оповестиха, че след провеждането на проучването, в което са взели участие 200 индивида, са предприети още ограничения, свързани с достъпността и прозрачността в работата на администрацията. Вече действа автоматизиран телефонен номер – 084 66 12 00, който насочва жителите към отдела или службата, в която най-бързо ще откри отговор на казуса си, следва въвеждане на система за ръководство на опашки чрез издаване на номер за фронт-офиса, за улеснение на жителите бе удължено и работното време на звената, в които се правят съществени административни  услуги.

Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев също показа своя опит във връзка с прозрачността на работата на локалния парламент, чиито съвещания се излъчват онлайн и се гледат от по 300-400 индивида, а жителите имат право след авансово записване да се изричат при започване на сесиите. 

София Петкова посочи, че рекомендациите от проучването, разискванията в работните групи и мненията от срещата с жителите ще бъдат систематизирани и още веднъж за всяка от десетте български общини ще бъде показан азбучник от промени, които могат да подхващат за възстановяване на гражданското присъединяване в локалната власт.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР